~AHLAN WASAHLAN~

Sunday, February 13, 2011

~valentine day~

valentine day???? sudah terang lagi bersuluh bahawa valentine day adalah haram disambut oleh umat Islam. . tapi saya pelik kenapa masih ramai yang mempertikaikan tentang sambutan hari yang mengarut ini????ehm..  . . . .mungkin diaorang masih jahil tentang semua ini. . . .
Ya Allah moga-moga Kau membuka hati mereka. . . .
hari valentine sering di kaitkan dengan cinta tapi adakah mereka mengetahui erti cinta yang sebenarnya????
bak kata HAMKA
" cinta bukan mengajar kita lemah tetapi membangkitkan kekuatan. cinta bukan mengajar kita menghina diri tetapi menghembuskan kegagahan. cinta bukan melemahkan kudrat tetapi membangkitkan semangat. 
cinta sebahagian daripada fitrah insan, orang yang membenci cinta boleh di anggap tidak normal, tetapi ramai juga yang menderita dan terseksa kerana cinta. bersyukurlah orang yang masih di beri rasa cinta dan boleh menangani rasa cinta itu dengan waras. 
Islam tidak melarang remaja itu bercinta dengan syarat cinta itu sah di sisi syariat dan menjaga adab islamiyah. tetapi ingatlah wahai ikhwan dan akhwat tiada cinta antara 2 orang ajnabi sebelum terjadinya Ijab dan Kabul.
cinta Allah adalah cinta yang tidak bertepi. jika sudah mendapatkan cintaNya alangkah manisnya bercinta dengan Allah. tiada lagi keluh kesah, tubuh lesu, tidak ada pandangan kuyu, yang ada cuma optimis menghadapi segala dugaan dan rintangan dalam hidup ini. tubuh yang kuat beribadah akan terus melangkah untuk menggapai cita-cita iaitu mencari redhaNya. rezeki.maut,jodoh dan langkah kita semuanya telah di aturkan oleh Allah. amat rugilah manusia yang di ulit oleh cinta dunia, mengejar cinta makhluk, memburu harta dunia dan hanya mementingkan diri sendiri. pada hal nasib di akhirat kelak ditentukan oleh dirinya  ketika hidup di dunia. bersungguh-sungguh mencintai Allah atau terlena oleh cinta dunia yang fana ini???
ramai mengaku cinta pada Allah dan Allah hendak menguji cintanya itu. namun manusia selalu gagal membuktikan cinta nya pada Allah disebabkan sedikit dugaan yang ditimpakan oleh Allah padanya. Yakinlah wahai sahabat kesenangan dan kesusahan adalah bentuk kasih sayang dan cinta Allah kepada hambaNya yang beriman.
wahai ikhwan dan akhwat berhijrahlah dari CINTA MONYET kepada CINTA AGUNG!!!!!!!!!
janganlah kita terpengaruh untuk meraikan valentine day kerana ternyata ia bukan budaya kita serta suburkanlah rasa cinta kepada ALLAH S.W.T, RASULULLAH S.A.W, ibu bapa kita dan kepada yang masih belajar, kejarlah dahulu cita2 anda. bahagiakanlah ibu bapa yang sudah banyak berkorban untuk kita sedari kita belum mengenal apa itu dunia........
SAY NO TO VALENTINE DAYS!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

No comments: